Menu

Eat and be fit

Cześć! Mam na imię Martyna. Jestem dietetykiem i instruktorem fitness. Należę do grona szczęściarzy, których praca jest jednocześnie pasją. I właśnie tą pasją chciałabym się z Tobą podzielić.Zapraszam Cię do mojego świata!

Ciasteczka z cieciorki

cholecystokinina

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasteczka z cieciorki. Bezglutenowe, bez mąki pszennej i cukru. Chrupiące z zewnątrz, wypełnione słodkim daktylowym nadzieniem. Pycha! 

Ciasteczka z mąki z cieciorki:

  • mąka z cieciorki: 1 szklanka
  • mąka kokosowa: 1 łyżka
  • jajko: 1 szt
  • olej: ⅓ szklanki
  • miód: 2 łyżki
  • daktyle: 4-5szt
  • soda oczyszczona: ½ łyżeczki
  • sól: szczypta

Mąki przesiej przez sitko razem z sodą oczyszczoną i solą. Olej wymieszaj z jajkiem i miodem (zamiast miodu możesz użyć erytrytolu lub ksylitolu). Wymieszaj obie masy i odłóż do lodówki na ok 1 godzinę. Daktyle (wcześniej namoczone) pokrój na małe kawałeczki. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formuj kuleczki i nadziewaj je daktylami. Kulki delikatnie spłaszcz w dłoniach i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
Kontroluj ciastka, ponieważ łatwo je przypalić :)

 

 

 

20482054_1696574387304194_2576883749425774592_n1

© Eat and be fit
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci