Menu

Eat and be fit

Cześć! Mam na imię Martyna. Jestem dietetykiem i instruktorem fitness. Należę do grona szczęściarzy, których praca jest jednocześnie pasją. I właśnie tą pasją chciałabym się z Tobą podzielić.Zapraszam Cię do mojego świata!

"Niegrzeszna Szarlotka"

cholecystokinina

Nie wygląda jak Miss Ciast, spód delikatnie przywiera do papieru, lubi się rozpadać na talerzu… Ale to wszystko nieważne. I tak je uwielbiam! Świetne w swej prostocie! Po pierwszym kęsie zapominasz o wszystkich jego niedoskonałościach :)
Szarlotka bez mąki, bez glutenu (przy użyciu płatków z certyfikatem), bez białego cukru. Powstała spontanicznie, z potrzeby zjedzenia czegoś dobrego. Zerknęłam co mam na stanie w domu i dałam się ponieść improwizacji. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze!

 DSC02295

Składniki:

  • płatki owsiane: 2 szklanki
  • erytrytol: 2 łyżki 
  • jaja: 2 szt
  • olej: 3 łyżki
  • jabłka: 3 duże szt
  • cynamon
  • daktyle: 4 szt
  • płatki migdałowe: do posypania

Przygotowanie:

Wymieszaj płatki z jajkami i erytrytolem. Przełóż do formy wyłożonej papierem i dociśnij delikatnie do dna. Piecz ok. 10 min. w 180 stopniach. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj ⅓ szklanki wody, dodaj jabłka, cynamon i posiekane daktyle. Gotuj, aż jabłka zmiękną. Przełóż masę jabłkową na spód owsiany, posyp płatkami migdałowymi i piecz ok. 15-20 min w 180 stopniach. W wersji na bogato podawaj z lodami waniliowymi, w wersji fit- z jogurtem naturalnym lub solo.

Smacznego! <3

 DSC02293

DSC_63942

 

 

© Eat and be fit
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci