Menu

Eat and be fit

Cześć! Mam na imię Martyna. Jestem dietetykiem i instruktorem fitness. Należę do grona szczęściarzy, których praca jest jednocześnie pasją. I właśnie tą pasją chciałabym się z Tobą podzielić.Zapraszam Cię do mojego świata!

Kurczak słodko-pikantny

cholecystokinina

Dzisiaj przychodzę z pomysłem na nietuzinkowego kurczaka. Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej zachwyci Twoje podniebienie. Delikatna, soczysta o słodko-ostrym smaku. Nada się na obiad lub jako dodatek do kanapek czy sałatki.

DSC_00031

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • miód*: 1 łyżka
  • musztarda**: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • czosnek: 3 małe ząbki
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka umyj i osusz. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj miód z musztardą i oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dopraw solą i pieprzem. Posmaruj mięso marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Przełóż mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem ok. 40min. w 180 stopniach. Po ok. 30min. uchyl pokrywkę. Et voila!

 

*u mnie miód rzepakowy
**ja wybrałam musztardę sarepską

© Eat and be fit
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci