Menu

Eat and be fit

Cześć! Mam na imię Martyna. Jestem dietetykiem i instruktorem fitness. Należę do grona szczęściarzy, których praca jest jednocześnie pasją. I właśnie tą pasją chciałabym się z Tobą podzielić.Zapraszam Cię do mojego świata!

Muffinki zdrowe, bo fasolowe:

cholecystokinina

DSC02286_1

 Składniki:

  • 250g fasoli czerwonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • spora garść daktyli

 

Pasta daktylowa: daktyle przełóż do miseczki lub pojemniczka i zalej wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Zostaw na kilka godzin (lub na noc), następnie zblenduj (razem z wodą, w której się moczyły).

Ciasto: Fasolę ugotuj lub użyj konserwowej (opłucz ją dokładnie z zalewy). Do fasoli dodaj jajka i zblenduj na puree. Dodaj kakao, miód, sodę i przyprawy- wymieszaj. Piecz ok. 25min. w 190 stopniach.

Gotowe muffinki przekrój na pół, posmaruj pastą daktylową i złóż w całość. Możesz pominąć krok z daktylami i zajadać muffinki solo. Bez masy daktylowej też są pyszne :)

DSC_6335

© Eat and be fit
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci